DEBATT

Norske bedrifter må investere i KI og digitalisering for å møte forsyningskrisen

En ny undersøkelse fra konsulentselskapet Accenture avslører at norske bedrifter kan gå glipp av milliarder i vekst på grunn av utfordringer i forsyningskjedene. Dagens landskap krever grep, og teknologi som generativ KI kan være en del av løsningen, skriver  Andreas Winther og Jennifer Nguyen fra Accenture Norge i denne kronikken.

Når forstyrrelser treffer, er mange selskaper raske med å sette inn kortsiktige løsninger, mener Jennifer Nguyen og Andreas Winther i Accenture.
Når forstyrrelser treffer, er mange selskaper raske med å sette inn kortsiktige løsninger, mener Jennifer Nguyen og Andreas Winther i Accenture. Foto: Accenture Norge
Jennifer Nguyen, management consultant i Accenture Norge, og Andreas Winther, leder for Accentures supply chain-område i Norge
8. jan. 2024 - 14:08

Den siste tiden har vært preget av forstyrrelser som geopolitiske endringer, ekstremvær, teknologiske gjennombrudd og kompetansemangel. Slike hendelser forekommer hyppigere og har større effekt enn tidligere. Nylige angrep på skip i Rødehavet har for eksempel skapt betydelige utfordringer og forsinkelser på over en måned for flere selskaper.

Mellom 2021 og 2022 gikk selskaper glipp av potensielle inntekter på 1300 milliarder amerikanske dollar på grunn av produksjonsforstyrrelser, problemer i forsyningskjedene og operasjonelle hindringer, ifølge Accentures undersøkelse. Undersøkelsen viser også at selskaper som har implementert tiltak for å sikre seg mot slike endringer, opplevde en økning i omsetningen på hele 3,6 prosent.

Når forstyrrelser treffer, er mange selskaper raske med å sette inn kortsiktige løsninger basert på kostnadseffektivitet og leveranser som kommer akkurat i tide. Slike løsninger kan føre til forsinkelser og siloer i leveringskjeden. For å unngå dette er det viktig å ta strategiske grep nå for å skape flere leveringsalternativer og øke innsikten i leveringskjedene.

Motstandsdyktighet

Så hvilke grep kan gjøre norske virksomheter mer motstandsdyktige?

Motstandsdyktighet har utviklet seg fra å være en overlevelsesstrategi til en mulighet for vekst. For å utnytte denne muligheten må selskaper styrke digitaliseringen av leveringskjeder, produksjon og operasjonsprosesser. Ny teknologi som generativ KI spiller en nøkkelrolle i rask tilpasning til en verden i endring.

Generativ KI kan forbedre lagerstyring ved å analysere etterspørsel, ledetid og andre lagerbegrensninger. Dette reduserer risikoen for utsolgte varer, minimerer overskuddslager og senker kostnadene knyttet til lagerhold. Videre kan teknologien brukes til effektivisering av produktutvikling, vedlikeholdsprediksjon, kostnadsanalyse og logistikkoordinering ved å analysere ulike datakilder.

Dypere innsikt

I tillegg kan digitale tvillinger brukes til å simulere ulike produksjonsscenarioer før de implementeres. Dette kan bidra til å redusere risikoen for feil og avvik og gi en dypere innsikt i produksjonsprosessen.

For å ta i bruk data gjennom hele forsyningskjeden og ta informerte beslutninger, må selskaper også styrke den digitale arbeidsstyrken sin innen kunstig intelligens og andre digitale teknologier.

Gjennom slike strategiske grep kan norske virksomheter øke motstandsdyktigheten og forbedre lønnsomheten i en verden i stadig endring.

– Det har vært mange store ord om KI i det siste. Nå er det på tide å snu oppmerksomheten til fagfolkene våre, sette i gang med utprøving og se om vi finner områder der KI og annen spennende teknologi kan gi oss gevinster, skriver Skatteetatens IT-direktør Jørn Leonhardsen.
Les også

Digitalisering: Mer styring fra toppen er feil svar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.