DEBATT

Tiden for statiske styrerom er forbi

Sjelden har det vært så mye bevegelse i norske styrerom, men det er ikke nødvendigvis bare positivt. Kravet om 40 prosent kvinner innen 2028 har satt ting i bevegelse, men mange stritter imot.

Selskaper bør rekruttere de rette styremedlemmene for den rette fasen i utviklingen av virksomheten sin og ikke la de samme menneskene sitte i stolen i så mye som 15 til 20 år, skriver Radmila Stoltz i Fotoware.
Selskaper bør rekruttere de rette styremedlemmene for den rette fasen i utviklingen av virksomheten sin og ikke la de samme menneskene sitte i stolen i så mye som 15 til 20 år, skriver Radmila Stoltz i Fotoware. Foto: FotoWare/Gundersen & Meg
Radmila Stoltz, kommersiell leder i Fotoware, styremedlem i Xait og medgründer av ODA Board Nettverk
12. sep. 2024 - 11:56

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

Det er ikke til å unngå at kjønnsbalanse i styrerommet er på vei til å bli standarden i Norge. Dessverre hører vi om de som bruker både kreativitet og krefter på fikse ideer og løsninger for å unngå å slippe kvinner til.

I stedet burde det handlet om hvordan vi kan øke veksten i norske foretak ved å øke kompetansen i styrerommet. Det moderne styrerommet er et dynamisk og stadig utviklende rom, med fremveksten av nye teknologier, forretningslandskap i endring og skiftende kulturelle normer. Det er viktigere enn noensinne for et styre å ligge i forkant og at riktige profiler sitter i riktig styre for den fasen selskapet finner seg i. Blant annet ligger norske styrer langt bak når det gjelder teknologikompetanse. Dette kan være en ypperlig mulighet til å endre på det.

En kilde til relevant kompetanse

Selskaper bør rekruttere de rette styremedlemmene for den rette fasen i utviklingen av virksomheten sin. Vi kan ikke fortsette med å ha statiske styrerom der de samme menneskene ofte sitter i stolen opp til 15–20 år. Styremedlemmer bør være en kilde til relevant kompetanse, en utfordrer og et innovativt perspektiv.

Vi må sørge for at de 13.000 styreplassene som må fylles innen 2028, ikke bare er for kvotering, men at det bidrar til at norske selskaper øker i vekst. Dette vil skape flere arbeidsplasser og gjøre norske selskaper til verdensledende vekstorganisasjoner. Her kan vi lære av venturebransjen, som gjerne revurderer styreplassene med jevne mellomrom.

Springbrett for innovasjon

Hele verden vil se til Norge og resultatene av et krav til en 40 prosent kvinneandel. Mitt ønske er at verden vil kunne se tilbake på lovendringen som et springbrett for vekst og innovasjon.

Norge har en unik mulighet til å lede an i verden når det gjelder likestilling og kompetanse i styrerommet. Ved å utfordre status quo og implementere tiltak som fremmer både mangfold og kompetanse, kan vi sikre at norske selskaper ikke bare overlever, men trives i en stadig mer konkurranseutsatt global økonomi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.