THOMAS HANSEN

Den norske utvikleren Thomas Hansen fikk napp hos Microsoft – under sterk tvil

Nye ideer innen programvareutvikling bør ikke avvises bare fordi de er nye, skriver redaktøren for MSDN Magazin om konseptene til Thomas Hansen.
Nye ideer innen programvareutvikling bør ikke avvises bare fordi de er nye, skriver redaktøren for MSDN Magazin om konseptene til Thomas Hansen. Bilde: digi.no, privat
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mars 2017 - 12:56

Microsoft MSDN Magazine har publisert en artikkel skrevet av Thomas Hansen, en norsk utvikler og gründer som har frekventert digi.nos sider en rekke ganger de ti siste årene. 

I artikkelen beskriver Hansen det grunnleggende designmønsteret som ligger til grunn for Phosphorus Five (P5), et i utgangspunktet åpen kildekodebasert rammeverk for utvikling av i hovedsak komplekse, Ajax-sentriske webapplikasjoner.

Dette lyder i utgangspunktet ikke så oppsiktsvekkende ut, men både Thomas Hansens ideer og person oppfattes av mange som kontroversielle, noe Hansen også innrømmer overfor digi.no. 

Artikkelen som Hansen har skrevet, ble tydelig publisert under sterk tvil. Saken innledes med en kommentar fra sjefredaktør Michael Desmond, som skriver det følgende:

When I approached MSDN Magazine Senior Contributing Editor James McCaffrey to review the preliminary draft of this article, he came away fairly outraged by some of the opinions and ideas put forward by the author. Most days, that would spell curtains for an article draft. But as McCaffrey notes, it’s all too common for new ideas in software engineering to be dismissed simply because they’re new. And while McCaffrey says he’s still outraged by many of the statements in this article, we both agree that it may provoke a lot of thought about software design and methodology paradigms.

Ti år

I P5, som nå er utgitt i en første fullversjon, har Hansen implementert tanker og ideer som han har jobbet og forsket på i mange år. 

– Prosjektet har tatt meg nesten 10 år å ferdigstille, med opptil flere blindveier underveis, og dette er vel kanskje på mange måter den femte versjonen av systemet, skriver Hansen i en epost til digi.no.

Han mener at han nå har fått luket ut de alvorligste, arkitekturmessige feilene og at resultatet er et velfungerende system med en god arkitektur og et godt fundament for andre utviklere å utvikle på toppen av.

Noe av det grunnleggende i P5 er designmønsteret Active Events. Ifølge Hansen lar dette deg opprette små, gjenbrukbare komponenter som lett kan utvides, endres og skiftes ut med andre deler. Selv om dette kan høres ut som objekt-orientert programmering (OOP), er det ifølge Hansen en vesentlig forskjell. Med Active Events-mønsteret skal man kunne frigjøre avhengigheten mellom klasser, slik at ingen av de individuelle delene av kode refererer til andre deler. Dermed kan koden enklere gjenbrukes i av andre eller i egne, fremtidige prosjekter, nærmest som en form for plugins eller legoklosser.

Radikalt forslag: Programmering i det 21. århundre

Kryssplattform

– P5 inneholder også et nytt programmeringsspråk, som heter «Hyperlambda», som er mye enklere å lære seg enn tradisjonelle OOP-språk, siden det ligger nærmere måten hjernene våre kategoriserer ting på, enn det som er tilfellet for OOP-språk, hevder Hansen overfor digi.no.

– Samtidig så er det ikke noe erstatning for objekt-orientert programmering, siden det tillater å lage «hooks» inn i tradisjonell OOP-kode, som kan være skrevet i for eksempel C#, F#, VB.NET, etc.  P5 er bygget utelukkende i .Net og C#, men fungerer utmerket på både Linux og MacOS, takket være Mono. Slik fungerer det i praksis som en «bro» over på uavhengige plattformer, for dem som ønsker å ha større grad av kryssplattformstøtte enn det deres eksisterende biblioteker og rammeverk i dag tillater, mener Hansen.

I utgangspunktet er P5 lagd for å brukes i Visual Studio, men det skal også fungere godt i Xamarin for MacOS og MonoDevelop for Linux.

Hansen forteller at P5 først og fremst er et webutviklingsverktøy, men det kan også erstatte proprietære plattformer, for eksempel i forbindelse med mobilapper. 

Han påpeker at P5 også kan fungere som et slags weboperativsystem hvor man kan installere og kjøre webapplikasjoner på en server. Dette skal ifølge Hansen åpne for betydelig rikere funksjonalitet enn det tradisjonelle publiseringsløsninger tilbyr.

Todelt lisensmodell

Inspirert av Trolltechs daværende, todelte lisensieringsmodell for Qt, er P5 tilgjengelig med både GPLv3-lisens og en kommersiell lisens. Den sistnevnte koster noen titalls euro. 

Kildekoden til Phosphorus Five er tilgjengelig her. Hansen er dessuten i ferd med å ferdigstille en fritt tilgjengelig ebok om systemet. Den er tilgjengelig her.

Thomas Hansen avslutter med å fortelle at han gleder seg til å svare på spørsmål om P5 og programmering, men vil ignorere spørsmål om andre temaer.

Thomas Hansen: Manglende bruk av åpne standarder er et angrep på demokratiet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.