For fjerde året på rad kårer Abelia og ODA-Nettverk Norges 50 fremste tech-kvinner.
Formålet med kåringen er å løfte frem talenter og gode rollemodeller, og bidra til at flere kvinner blir inspirert til å velge teknologi og ledelse som karrierevei.
Juliane Correa er softwareingeniør hos Cognite og en av de 50 kvinnene på lista.
– Jeg er veldig stolt av å være en av vinnerne, selvfølgelig. Jeg mener at dette er en anerkjennelse av mangfold , sier Correa.
– Ikke bare er jeg kvinnelig softwareingeniør. Jeg er ikke norsk, jeg er fra Brasil. Det føles som et bevis på at Norge er et sted der både kvinner og utlendinger er velkommen, sier Correa.
867 personer kom med forslag til navn. Av forslagene var det flere navn som gikk igjen, og 574 unike navn.
Det er ifølge Oda-nettverk nesten en dobling siden i fjor. En årsak kan ha vært at i år kunne også kvinner som jobber med teknologi i det offentlige nomineres.
En glede å lese søknader
Leder av Oda, Kristine Hofer Næss, har sammen med resten av juryen lest gjennom mengden av søknader.
– Det har vært en formidabel jobb, men det har også vært en stor glede og inspirasjon, sier Næss. Hun håper at alle som har nominert en kandidat forteller den nominerte om det.
– De kan gjerne sende nominasjonsteksten til dem også. Man blir varm i hjertet av å lese, sier Næss.
Nominasjonene har ofte vært lange, med innhold som prestasjoner og hvordan vedkommende jobber, ofte krydret med det mer personlige, det som gjør at folk mener at personen virkelig fortjener å stå på lista.
Det var også noen som nominerte seg selv. Næss synes det er veldig bra at folk klarer å legge janteloven til side.
– Da er du bevisst egen rolle, og det at du er en rollemodell for andre. Det er noe av det vi jobber for i Oda, sier Næss.
Samtidig viser ferske tall fra Kantars årlige undersøkelse for Oda-nettverk at kvinneandelen innen IKT fortsatt er på beskjedne 29 prosent.
IT-utvikler Patricia Aas gikk hardt ut mot prisen i 2019 fordi prisen i stor grad går til kvinner i ledelse, og ikke til de som faktisk utøver teknologiyrket. Aas arrangerte en alternativ kåring på Ada Lovelace-dagen 8. oktober 2019.
Lederstilling har ikke vært et kriterium i år.
Kvinnene kan jobbe på alle nivåer, enten de er ledere med budsjett- eller personalansvar, fagledere med prosjektansvar, fageksperter eller rådgivere, gründere som har startet eller vært med å starte en teknologibasert bedrift, eller ansatte i offentlig sektor og organisasjonen.
Stolt Abelia-leder
Leder i Abelia Øystein Eriksen Søreide forteller at det har vært en stor og krevende jobb å gå gjennom alle forslagene. Juryens hovedintensjon i år har vært å løfte fram nye navn i bransjen.
– Her blir man både varm om hjertet og stolt over at det allerede finnes så mange gode kvinner der ute, som blir lagt merke til, sier Søreide.
Juliana Correa i Cognite opplever at holdningene til kvinner på arbeidsplassen er annerledes i Norge enn i andre land hun har jobbet i.
– Jeg føler meg tryggere på en arbeidsplass der man legger vekt på mangfold og likhet. I Norge, og i Cognite, blir kvinner behandlet med samme respekt, og har samme muligheter som menn, sier Correa.