FORBRUKERTEKNOLOGI

Google skrur av smartbriller få uker etter å ha kjøpt opp produsenten

Google kjøpte nylig opp smartbrille-produsenten North for å styrke egen satsing på bærbar smartteknologi. Fredag går alle selskapets solgte briller offline.

Yumi Dobashi prøver Focals-brillene på North-standen på CES-messen i Las Vegas i januar 2019.
Yumi Dobashi prøver Focals-brillene på North-standen på CES-messen i Las Vegas i januar 2019. Foto: AP Photo/John Locher
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
31. juli 2020 - 14:32

Det kanadiske teknologiselskapet North, kjøpt opp av Google for en måned siden, har gitt beskjed til kundene sine om at smartbrillene, kalt «Focals», ikke lenger vil fungere etter fredag.

«Focals smarte briller med tilhørende tjenester blir avviklet etter 31. juli 2020. Du vil ikke kunne koble brillene dine via appen eller bruke noen funksjoner fra brillene dine», skriver North i en uttalelse sendt til kundene på mail og publisert på nettsidene, der de også opplyser om at de vil gi sine kunder full refusjon for alle betalte kjøp.

Fra og med lørdag vil brukere ikke lenger kunne logge seg på Focals-appen, og støttetjenestene avvikles. Appen vil også bli fjernet fra Google Play og Apple App Store.

«Vanlige» briller

En kontroll tilhørende Focals-brillene, vist frem på CES i Las Vegas i fjor. <i>Foto:  AP Photo/John Locher</i>
En kontroll tilhørende Focals-brillene, vist frem på CES i Las Vegas i fjor. Foto:  AP Photo/John Locher

North avduket Focals-brillene i oktober 2018, to år etter å ha mottatt 120 millioner dollar i finansiering fra investorer, inkludert Amazon og Intel.

Salget av den første versjonen av brillene skal ha gått trått, og North skal ha begynt å lete etter en kjøper tidligere i år.

Påbegynte planer om en ny generasjon av brillene skrinlegges også i forbindelse med oppkjøpet. 

Smartbrillene kan motta og sende tekstmeldinger, gjøre bestillinger, vise tid og vær og gjøre det samme som Amazons talestyrte assistent gjør, og har vært solgt for 600 dollar per stykk.

Focals-briller kommer også med styrke i glassene ved behov, slik at de kan brukes i hverdagen og erstatte vanlige briller. Laser, batteri og annen teknologi er «gjemt» i rammene.

«Ambient computing»

Google gjorde et tidlig, men mislykket forsøk på å lage smarte briller til forbrukermarkedet i 2013.

Rune Syversen og Crayon håper på hjelp fra norske myndigheter.
Les også

Sveits-milliardær ber Norge om hjelp med Crayon

Google omtalte North som en «pioner innen menneskelige datagrensesnitt og smarte briller» da de annonserte oppkjøpet i slutten av juni.

– De har bygget et sterkt teknologifundament, og vi er glade for at North blir med oss ​​i vår bredere innsats for å bygge nyttige enheter og tjenester. (...) Norths tekniske ekspertise vil bidra i våre investeringer i vår maskinvare og fremtidens omgivende databruk, skriver Rick Osterloh senior visepresident for enheter og tjenester i Google i kunngjøringen.

I november i fjor ble det kjent at Google kjøper Fitbit, kjent for aktivitetsmålere og smartklokker, for 19 milliarder kroner. Med oppkjøpet trådte internettgiganten Google inn i et nytt segment for bærbar teknologi.

Barneskoleelevenes internettilganger i Bærum strammes inn.
Les også

Bærumsskoler strammer inn: Fant porno og vold på tredjeklassingens nettbrett

– Vi jobber mot en fremtid der hjelpsomhet er overalt rundt deg, der alle enhetene dine fungerer sammen og teknologien blekner i bakgrunnen. Vi kaller dette «ambient computing», skriver Osterloh. 

Googles morselskap Alphabet skal ha betalt 180 millioner dollar for North.

– Ikke uvanlig

Dagens North-ansatte beholder sine kontorer i Kitchener-Waterloo i Canada, og blir en egen Google-divisjon som vil utvikle tilsvarende produkter og tjenester for Google. Selskapet har på det meste hatt 400 ansatte, men kuttet et ikke oppgitt antall stillinger i februar 2019.

Etter annonseringen av oppkjøpet i juni skrev Norths grunnleggere i en uttalelse at de håper kundene vil «fortsette reisen med oss ​​når vi starter dette neste kapittelet».

Ben Wood, sjefanalytiker i CCS Insight, sier til BBC at tilbaketrekningen av funksjoner fra sky-drevet maskinvare ikke er uvanlig.

– Hvis du vil være tidlig ute og ha litt morsom ny teknologi fra en ambisiøs oppstartsbedrift, er det alltid en risiko for at det gjøres endringer i forretningsplanen. Enten kan tjenesten slutte å fungere, eller du kan måtte betale mer for å opprettholde tjenesten, sier han.

Han beskriver Norths lovnader om full refusjon som mindre vanlig og ikke noe man kan regne med når man investerer i oppstartsbedrifter.

Behovet for utviklerkapasitet er i stor grad i dag løst av innleide utviklerressurser. Det ønsker bane Nor å endre på. Snart.
Les også

Lyste ut 50 utvikler-stillinger etter intern misforståelse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra