For fjerde året på rad fylte Norges 50 fremste tech-kvinner opp salen i NHOs kontorbygg på Majorstua i Oslo.
Formålet med kåringen er å løfte frem talenter og gode rollemodeller, og bidra til at flere kvinner blir inspirert til å velge teknologi og ledelse som karrierevei.
867 personer kom med forslag til navn. Av de forslagene var det flere navn som gikk igjen, og 574 unike navn.
Bjørg Marit Eknes, konserndirektør innenfor innovasjon og kundeopplevelse i Sparebanken Vest var en av de 50 kvinnene som fikk en gul rose av Oda og Abelia.
– Det har vært fantastisk gøy og veldig inspirerende å være
en av de som er kåret til en av Norges teknologikvinner 2020, sier Eknes.
– Dette er en flott konferanse med gode innlegg, og det er enormt gøy å være med og være en rollemodell, slik at flere kvinner skal se mulighetene innenfor teknologimiljøet, sier hun.
I år er også kvinner fra offentlig sektor med. Her er lista:
Vil at alle foreslåtte skal vite det
Leder i Oda-Nettverk Kristine Hofer Næss har sammen med resten av juryen lest gjennom mengden av søknader.
– Det har vært en formidabel jobb, men det har også vært en stor glede og inspirasjon, sier Næss.
Hun håper at alle som har nominert en kandidat forteller den nominerte om det.
– De kan gjerne sende nominasjonsteksten til dem også. Man blir varm i hjertet av å lese, sier Næss.
Nominasjonene har ofte vært lange, med innhold som prestasjoner og hvordan vedkommende jobber, ofte krydret med det mer personlige, det som gjør at folk mener at personen virkelig fortjener å stå på lista.
Søreide også varm om hjertet av forslagene
Abelia-leder Øystein Eriksen Søreide forteller at det har vært en stor og krevende jobb å gå gjennom alle de over 800 forslagene. Juryens hovedintensjon i år har vært å løfte fram nye navn i bransjen.
– Her blir man både varm om hjertet og stolt over at det allerede finnes så mange gode kvinner der ute, som blir lagt merke til, sier Søreide.
Søreide tror at det er flere jenter og kvinner som har evner innenfor teknologi men ikke velger å gå i den retningen.
– Innenfor teknologi blir vi ikke så gode som vi må, med bare halve befolkningen. Vi trenger kompetanse og perspektiver fra begge kjønn, sier Søreide.
– Det er fortsatt en utfordring at det er for få damer, og det har ikke endret seg i noen særlig grad de siste ti årene.
Kjersti Stathopoulou i IBM er en av de 50 vinnerne på lista.
– Jeg har vært så heldig å få lede flinke folk som kommer til meg og forhåpentligvis ser på meg som en rollemodell, sier Stathopoulou.
Hun har har vært 20 år i teknologibransjen, og har sett at mange kvinnelige medstudenter og kolleger har forsvunnet ut av teknologibransjen.
– Denne prisen kan være med på å gi en synlighet for de som blir i teknologibransjen, men vi må starte mye tidligere for å få opp kvinneandelen, sier Stathopoulou.
– Vi er absolutt ikke i mål på å få kjønnsbalanse i teknologibransjen.
Noen nominerte seg selv
Det var også noen som nominerte seg selv. Kristine Næss synes det er veldig bra at folk klarer å legge janteloven til side.
– Da er du bevisst egen rolle, og det at du er en rollemodell for andre. Det er noe av det vi jobber for i Oda, sier Næss.
Ler av EUs teknologiregler: – De vet ikke hva de driver med