KARRIERE

Hun blir IT-sjef i et selskap med 82 millioner kroner i omsetning

Hanne Granum skal lede IT-avdelingen hos Compello.

Martin Braathen Røise
31. mai 2016 - 07:55

I det nye topplederbarometeret kommer det fram at 80 prosent av ledere i de store selskapene er menn.

Barometeret viser at 15 av Norges 100 største selskaper ikke har en eneste kvinne i toppledelsen.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne er ikke fornøyd med tallene.

– Det er viktig at vi kan rekruttere fra hele befolkningen og kvinner er 50 prosent av befolkningen. Det er mange dyktige kvinner der oppe som må få lov til – og klarer – å ha en topplederstilling. Da må vi gi dem den muligheten, sier hun til NRK.

Det gjør IT-selskapet Compello – som ifølge proff.no omsatte for 82 millioner kroner i 2014. Selskapet har som mål å ha 50 prosent kvinnelige ansatte en bransje der kvinneandelen bare er på 24 prosent.

Nylig ansatte de ny IT-sjef. Hun er selvfølgelig kvinne.

Mye erfaring

– Det er ikke veldig vanlig med kvinner som IT-sjefer, men det begynner å bli flere. Og det er langt flere kvinner i bransjen enn for 20 år siden da jeg startet med IT. Jeg møtte mye fordommer da, men nå føler jeg vi er på rett vei, sier nyansatt IT-sjef, Hanne Granum, i Compello til digi.no.

Granum har mange års erfaring. Hun startet som webdesigner, og har senere jobbet som både systemforvalter og prosjektleder. Granum har hatt langt fartstid hos Postnord Strålfors - hvor hun har hatt ansvaret for driften. Det siste året har hun vært IT-sjef for Lantmannen Unibakke.

Granum synes det er rart at det er så mange fordommer i bransjen.

– Jeg synes det er litt trist. Kvinner er like dyktige som menn, men det blir mindre og mindre fordommer. Det er blitt mye mer vanlig med kvinner i IT-bransjen. Ikke minst på utviklersiden. Jeg tror det er viktig både for mangfoldet og utviklingen, sier hun.

Derfor finnes det fordommer

Men hvorfor er det så mange fordommer mot kvinnelige ledere? Det kan kanskje kjønnsforsker, Siri Øyslebø Sørensen, ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU svare på.

– Det finnes mange ulike grunner. Noe handler om organisasjonskultur og forventninger, og noe handler om rekruttering og måten den foregår på, sier hun til digi.no.

Forskeren forteller at man ofte tyr til uformelle nettverk når man rekrutterer ledere.

Kjønnsforsker Siri Øyslebø Sørensen, ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU.

– Og der har det vært mange menn som rekruttere andre menn basert på hvem de kjenner. Det er nå i endring, og det får også resultater når det kommer til hvem som styrer på topp. I dag er det mer transparente prosesser og bruk av eksterne krefter. Jeg tror rekrutteringsprosesser kan være et stikkord.

Jobbet med serverskap og utviklingsmiljøer

Øyslebø Sørensen mener også at det blir mindre og mindre legitimt med rene lederteam bestående av menn.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Vi så mange reaksjoner da det kom frem at Telenor ikke hadde en eneste kvinne i sin toppledelse. Før ble det ikke stilt spørsmål ved en mannsdominert ledelse, det gjør det nå.  Det er fortsatt for få kvinner i ledelsen, men det er en tendens til endring og det skyldes nok måten omgivelsene våre påvirker bedriftene, sier hun.

Den nye IT-sjefen i Compello er vant med å håndtere både serverskap og komplekse utviklingsmiljøer.

– Jeg begynte i bransjen med en forkjærlighet for webdesign da det var nytt og spennende. Siden har interessen bare utviklet seg, og det har blitt mange kurs og sertifiseringer i ettertid. Jeg er utdannent innen teknologiledelse, men er også mye selvlært, sier hun.

Granum får ansvaret for en liten avdeling med bare to ansatte.

– Der blir jeg ansvarlig for drift av IT-infrastruktur. Det blir også noe ekstern kunde- og leverandørkontakt.

– Ikke noe spesielt ved en kvinnelig leder

Og den nyansatte IT-lederen tror selv at hun er en god sjef.

– Som kvinne ser jeg nok ting på en litt annen måte, og jeg tilfører nok litt andre verdier. Jeg synes det er viktig at vi nå går frem som gode eksempler for neste generasjon. Min sønn synes for eksempel ikke at det er noe rart at hans mamma er IT-sjef.

Kjønnsforsker Øyslebø Sørensen tror derimot ikke det finnes kjønnsstereotyper.

– Det er ikke noe spesielt ved en kvinnelig leder. Kvinner har også forskjellige egenskaper og kvaliteter som menn. Jeg tror ikke man nødvendigvis sitter igjen med en typisk kvinnelig leder bare fordi man rekrutterer en kvinne. Vi har alle forskjellige egenskaper på tvers av kjønnene, konstaterer hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra