Microsoft partnere har tidligere fått gratislisenser til internt bruk, men 1. juli 2020 skal det være slutt på praksisen. Det skriver ComputerSweden.
Oppdatert 10:15: I et blogginnlegg skriver Microsoft at selskapet har valgt å snu i partneravgjørelsen. IT-giganten har valgt å reversere etter massiv pågang fra partnere over hele verden, og det blir dermed ingen endringer i selskapets IUR-lisenser.
– Vi har hørt på dere, og vi har handlet, skriver partnerdirektør Gavriella Schuster i innlegget.
Selskapets partnere har i lang tid nytt godt av Internal Use Rights (IUR), men i forbindelse med selskapets Inspire-konferanse denne uken ble det annonsert at frynsegodet forsvinner.
Skyen utvikles
Det er en nyhet som ikke kommer til å bli godt mottatt av en rekke norske selskaper.
– Når IUR-terminologien forsvinner, skjer det også flere endringer i partnerprogrammet. Disse forandringene skjer fordi vi tilpasser oss markedet i takt med at blant annet nettskyen utvikles videre, sier pressekontakt Catharina Ljungberg i Microsoft Sverige til ComputerSweden.
Hvilke produkter man har kunnet benyttet seg av gratis som partnerselskap har hatt sammenheng med størrelsen på partnerskapet, men for partnerne som er tatt lengst inn i varmen, handler det om betydelige summer, skriver den svenske nettavisen.
Økte prisene i fjor
Dermed er det klart at også norske partnere fra neste sommer må betale full pris for produkter de tidligere ikke har betalt en eneste krone for.
Fra 1. oktober i fjor ble også en rekke Office- og server-produkter ti prosent dyrere. Det var første gang siden 2010 at prisjusteringen kom.
Telia skal selge Microsoft-lisenser i Norge
Justeringen inkluderte produkter som Windows Server, Exchange, Sharepoint Server og Project Server.
Prisjusteringen var et ledd i selskapets satsing på å presse flere kunder over i nettskyen, og produktene som lever der.
CERN sparker ut MS
Da det ble annonsert at prisene skulle justeres for disse produktene, ble det også varslet flere endringer i volumlisensiering for enterprise-kunder og myndigheter.
Disse endringene fikk forskningssenteret CERN virkelig kjenne på i mars da det ble klart at de fikk nye enorme lisensutgifter. Endringen førte til at den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning kommer til å skrote Microsoft.
I 20 år har de nytt godt av en rabattordning selskapet tilbyr, men da selskapet bestemte seg for å trekke tilbake CERNs status som akademisk institusjon ble det slutt.
Huddly gjør storinnrykk hos tek-gigant
Endringen innebærte nye betingelser, og en kontrakt basert på antall brukere.
Lisenskostnadene for CERN ville dermed bli ti ganger dyrere enn før, opplyste forskningsinstitusjonen i juni.