MANGFOLD

Mer enn 20 år i IT-bransjen har overbevist meg om den trenger flere kvinner

Cathrine Marstein Engen hører mange jenter innen IT forteller at de føler seg underlegne gutta. Men det er det ingen grunn til.

Cathrine Marstein Engen leder avdeling for GIS og kommunal forvalting i Norconsult Informasjonssystemer.
Cathrine Marstein Engen leder avdeling for GIS og kommunal forvalting i Norconsult Informasjonssystemer. Foto: Norconsult
Cathrine Marstein Engen, leder for GIS og kommunal forvaltning i Norconsult Informasjonssystemer
17. jan. 2020 - 21:39

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Jeg er en kvinne på 46 år, utdannet dataingeniør, og har vært en del av IT-bransjen i 23 år. De første 19 årene jobbet jeg som systemutvikler og de seneste fire har jeg vært leder.

Jeg pleier ofte å dele oss IT-folk inn i to kategorier:

  1. De som er mest interessert i selve teknologien, og
  2. de som er mest interessert i mulighetene teknologien gir oss for å løse brukerens behov.

Kvinner finner du i begge kategorier, men min erfaring er at det er langt flere kvinner i kategori to.

For å lage gode IT-løsninger må du ha interesse og evne til å virkelig forstå menneskene som skal bruke løsningene, sette deg inn i hva de trenger og deretter omsette innsikten din til gode brukeropplevelser. Her mener jeg at kvinner faktisk har en styrke. 

Gode brukeropplevelser vokser ut fra et ønske om å forstå behovene andre mennesker har i sin arbeidshverdag. Det handler om å tørre å stille spørsmål igjen og igjen, til man er helt sikker på at man har forstått, selv om man er redd for at spørsmålene skal virke både banale og dumme. Det handler om å få brukerne til å oppleve sin egen påvirkning som viktig. Og det handler om å forstå hvordan den fantastiske teknologien kan brukes til å lage løsningene som både dekker behovene og gir en god brukeropplevelse. Å skape gode brukerløsninger krever i tillegg kreativitet og estetisk sans, områder der kvinner også ofte er sterke.

Kristine Hofer Næss og Hanne Ek på scenen da ODA-Nettverk lanserte sitt nyeste initiativ, ODA board network, 4. september.
Les også

Starter styrenettverk for tech-kvinner: – Denne kompetansen vil alle ha nå

10 prosent teknologisk

Jeg har alltid funnet stor motivasjon i å lage løsninger som bidrar positivt til enkeltmenneskers arbeidshverdag. Det er utrolig viktig at vi som bransje ikke glemmer at løsningene vi lager har en reell påvirkning på hvordan brukerne våre trives på jobb, og hvordan de opplever mestring. For en tid tilbake var jeg så heldig å møte digitaliseringsminister Nikolai Astrup, som den gang uttalte at digitalisering handler om 10 prosent teknologi og 90 prosent forståelse av hva som faktisk skal lages. Jeg kunne ikke sagt meg mer enig. 

Å være best på brukeropplevelse gir dermed et enormt konkurransefortrinn. Teknologien setter i dag minimalt med begrensninger på hva vi kan få til. Når konkurrerende løsninger sammenlignes vil brukeropplevelsen ofte være den faktoren som skiller. Brukeropplevelsen blir bare viktigere og viktigere og bransjen trenger flere som brenner for dette fagfeltet. 

Jan-Thore Bjørnemyr og Anders Skumsnes var henholdsvis teknisk leder og daglig leder i det N-abel da Digi snakket med dem i 2020. Nå er nocode-selskapet konkurs.
Les også

Skulle spare staten for milliarder – nå skylder de millioner og er konkurs

90 prosent menneskelig

Det er ingen hemmelighet at jenter tenderer mot å velge utdannelser og yrker som har et menneskelig aspekt ved seg. Så mitt forslag for å få flere jenter til å velge utdannelse innen IT er at vi som bransje må profilere den menneskelige siden av IT langt sterkere enn vi har gjort til nå. 

Jeg har snakket med mange IT-jenter som forteller at de føler seg underlegne gutta, som tilsynelatende kan så mye mer. Det er for eksempel de gutta som har svidd av alle konfirmasjonspengene på å bygge drømme-pc-en og legger ut om valg av grafikk-kort, prosessorer og minnebrikker.

Vi må nå få frem til disse jentene med at det er fullt mulig å jobbe med IT uten å være interessert i hvordan en pc er bygget opp. 

Vi må legge langt større vekt på brukerforståelsen, kreativiteten, estetikken, arbeidsmetodikken og samarbeidet som trengs for å utvikle gode IT-løsninger, og avlive myten om at vi IT-folk er en gjeng asosiale vesener som sitter med nesa i skjermen og koder mens vi drikker cola og spiser pizza.

Marstein Engen (tredje fra venstre), samlet i fjor høst de yngste kvinnene i Norconsult Informasjonssystemer for å få råd om hvordan selskapet mer effektivt kan rekruttere jenter under utdannelse. <i>Foto:  Anders Nesse</i>
Marstein Engen (tredje fra venstre), samlet i fjor høst de yngste kvinnene i Norconsult Informasjonssystemer for å få råd om hvordan selskapet mer effektivt kan rekruttere jenter under utdannelse. Foto:  Anders Nesse
Greg Van Der Gaast er i dag selvstendig konsulent med fokus på å forbedre virksomheters IT-strategier.
Les også

Angrep atomanlegg: – Det handlet bare om å vinne de andre hackernes respekt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra