– Da jeg startet i august, var det klart for meg at vi må redusere antallet ansatte for å oppnå budsjettbalanse i 2025 og 2026, sier NSM-direktør Arne Christian Haugstøyl til Altinget.
Han ønsker ikke å kommentere nøyaktig hvor mye som må kuttes i lønnskostnader.
Foreløpig ser det ut til at NSM kommer i mål med naturlige avganger, uten å tilby sluttpakker, forklarer direktøren videre. Han presiserer at ingen kommer til å bli sagt opp.
– Veldig høye lønnskostnader
Pressetalsperson Marit Hverven i NSM bekrefter overfor Digi at det ikke er snakk om oppsigelser.
– Utgangspunktet er at NSM har hatt veldig høye lønnskostnader fordi det er blitt ansatt flere enn vi har hatt finansiering til. Derfor ble det iverksatt en ansettelsesstopp i august i år, etter at ny direktør tiltrådte.
Hverven oppgir ikke hvor lang tid de tror det vil ta å komme i mål med reduksjonen, men skriver at de vil komme i mål, og at de allerede er på god vei.
Fra 2019 til 2023 vokste NSM fra 276 til 343 ansatte. Også utgiftene per årsverk ha vokst, fra en snittutgift på lønn per hode på 880.000 i 2019 til 1.145.000 kroner i 2023:
Veksten kan tilskrives to ting: Fra 2019 til 2023 har etaten vokst fra 276 til 343 ansatte. Men også utgiftene per årsverk har vokst. I 2019 kostet en gjennomsnittlig ansatt i NSM 880.000 kroner i lønnsutgifter. I 2023 kostet hun 1.145.000.
Mens Norge i femårsperioden så en prisvekst på 17 prosent, økte altså snittlønna i NSM med 30 prosent.
Vil «stramme opp organisasjonen»
NSM har også iverksatt et utviklingsprosjekt for organisasjonen, som fortsetter inn i 2025, og som har til hensikt å stramme opp organisasjonen, fortsetter Hverven.
Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC), som ble etablert i 2018, ligger under NSM. Senteret jobber med deteksjon, analyse, rådgivning og håndtering av digitale sikkerhetstrusler, i samarbeid med aktører fra næringsliv, akademia, forsvar og offentlig sektor. NCSC administrerer NSMs kvalitetsordning for hendelseshåndtering, drifter det nasjonale varslingssystemet for digital infrastruktur (VDI), og har den nasjonale responsfunksjonen for alvorlige digitale dataangrep i Norge.
På spørsmål om hvilke fagområder kuttene rammer, og i hvilken grad det rammer det rammer Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC) og cybersikkerhetsområdet, svarer Hverven:
– Vi går ikke på akkord med samfunnsoppdraget vårt. Dette krever en del av oss når det gjelder å prioritere oppgavene som vi skal gjennomføre hardere, og etter hvert er vi avhengige av å få rekruttert inn flere innenfor en del kompetanseområder. Det er viktig at vi ikke reduserer antallet ansatte for mye, slik at vi klarer å ivareta oppgavene våre.
Tiltak etter låneskandalen
Allerede i august, kort tid etter at Haugstøyl tok over som direktør, ble det innført ansettelsesstopp i NSM. Han tok over direktørrollen etter Sofie Nystrøm, som gikk av da den såkalte låneskandalen ble kjent.
Det var i desember i fjor det ble kjent at NSM hadde inngått en ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner med en privat utleier i forbindelse med flytting til nye lokaler på Fornebu samme høst.
Stortinget vedtok senere en ekstrabevilgning på 200 millioner kroner for å betale tilbake lånet i desember i fjor. Så selve lånet er innfridd.
NSM har i 2024 gjennomført og igangsatt en rekke tiltak som en følge av lånesaken og Gjedrem-utvalgets gjennomgang, forteller pressetalsperson Marit Hverven.
Ansettelsesstoppen fra august i år er et av tiltakene for å oppnå forsvarlig styring og forvaltning av NSM, sier hun.
– Har gjort ansatte usikre
Direktør Haugstøyl forteller til Altinget at lånesaken utvilsomt har gjort en del ansatte usikre.
Altinget har fått innsyn i et referat fra et ekstraordinært styringsmøte 12. juni mellom NSM, Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet. Der står det at NSM må kutte lønnskostnader tilsvarende opptil 50 årsverk i 2025 for å nå sine egne mål.