Til tross for meldinger om store, planlagte kutt i blant annet Oracles avdelinger for Solaris og SPARC, lover selskapet at plattformen har en framtid. Selskapet har nå forpliktet seg til å støtte Solaris i mange år framover, minst til 2034.
Samtidig lanserte Oracle i går den første prosessoren i den åttende generasjonen av Sparc. Denne heter Sparc M8 og skal på nytt gi Sparc-arkitekturen et ytelsesforsprang til x86.
Oracle hevder at kan kryptere og hashe dobbelt så raskt som både de beste x86-prosessorene og forgjengeren M7. Det loves dobbelt så høy Java-ytelse som det x86-prosessorer kan levere, og opptil sju ganger så rask databaseanalyse i Oracle-databaser.
SQL in Silicon
Det sistnevnte skyldes til dels at prosessoren er utstyrt med 32 innebygde DAX-motorer (Data Analytics Accelerator). Disse avlaster selve CPU-en for blant annet prosessering av spørringer og utfører datautpakking i sanntid. Oracle kaller dette for SQL in Silicon.
M8 støtter også det Oracle kaller for Silicon Secure Memory, som tilbyr støtte for kryptering av minnet, hvor ulike segmenter av minnet er kryptert med separate nøkler.
I alt er M8-prosessoren, som er basert på 20 nanometers prosessteknologi, utstyrt med 32 Sparc V9-kjerner som er klokket til opptil 5 GHz. Hver kjerne støtter opptil åtte samtidige tråder. Prosessoren er utstyrt med 64 megabyte med L3-cacheminne.
Hver kjerne er utstyrt med en egen akselerator for krypteringsinstruksjoner. I tillegg til å støtte 16 vanlige krypteringsalgoritmer, har den en innebygd slumptallgenerator.
Oracle lanserte i går også nye servere basert på Sparc M8. Dette inkluderer både M8- og T8-servere, samt en ny SuperCluster.
Les også: Oracle bringer Sparc-arkitekturen til den offentlige nettskyen
Siste Sparc?
Enkelte i bransjen lurer nå på om dette er den aller siste Sparc-prosessoren vi får se. Blant annet The Next Platform viser til Oracles offentlige og nylig oppdaterte veikart for Sparc og Solaris, som for Sparcs del avsluttes med Sparc next, altså M8.
Under den kommende OpenWorld-konferansen skal Oracle ifølge The Register snakke om virtuell Sparc på x86 og hvordan kunder kan la sine Solaris-applikasjoner overleve med en x86-basert Sparc-emulator.
The Next Platform mener dette ikke er noe godt tegn når det gjelder kommende Sparc-generasjoner. Nettstedet mener likevel at M8 utgjør et betydelig skritt framover.
Forrige versjon: Oracle er klar med «verdens raskeste prosessor»