MASKINVARE

Taiwansk databrikkegigant skal bygge sin første fabrikk i Europa

Taiwanske TSMC vil bygge en ny databrikkefabrikk i den tyske byen Dresden, samt utvide en fabrikk i Arizona i USA for milliarder av dollar.

Logoen til Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) under en teknologimesse i Taipei i fjor.
Logoen til Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) under en teknologimesse i Taipei i fjor. Foto: Chiang Ying-ying / AP / NTB
8. aug. 2023 - 13:28

Det er vedtatt å bruke 3,8 milliarder dollar på å bygge den nye fabrikken i Tyskland, samt 4,5 milliarder dollar på å utvide fabrikken i Arizona, opplyste selskapet tirsdag etter et styremøte.

I norske kroner tilsvarer det investeringer for til sammen 85 milliarder kroner.

TSMC er verdens største databrikkeprodusent. Fabrikken skal bygges av TSMCs europeiske datterselskap (ESMC) – der TSMC har en eierandel på 70 prosent, mens tyske Bosch og Infineon samt nederlandske NXP hver har en eierandel på 10 prosent.

Lover 2000 arbeidsplasser

Ifølge det taiwanske selskapet kommer prosjektet til å skape 2.000 arbeidsplasser. Byggestart er ventet i andre halvdel av 2024, mens produksjonen anslås å starte i 2027, ifølge kunngjøringen. Databrikkene er tenkt for bilindustrien i Dresden.

Næringslivsavisen Handelsblatt skriver at den tyske regjeringen har besluttet å støtte byggeprosjektet med 5 milliarder euro – penger som skal tas fra landets klima- og omstillingsfond.

EU-kommisjonen må fortsatt ta en endelig avgjørelse om hvorvidt prosjektet skal nyte godt av EU-subsidier.

Så sterk uro over hvordan teknologien stjeler barndommen følte Maja Lunde at hun la bort romanformen for å skrive fagboken «Skjerm barna».
Les også

Maja Lunde ut mot barns skjermbruk: – Uroen har vokst seg sterk

Mer penger til fabrikk i USA

Under tirsdagens styremøte ble det også vedtatt en kapitalinnsprøytning på 4,5 milliarder dollar i selskapets fabrikkprosjekt i Arizona.

Der skal det brukes rundt 40 milliarder dollar på å bygge en ny fabrikk, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det betyr at Biden-administrasjonen får oppfylt sitt ønske om at en større andel av databrikkeproduksjonen skal foregå på amerikansk jord.

I mai startet det tyske selskapet Infineon byggingen av en annen databrikkefabrikk i Dresden til 5 milliarder euro. Også Bosch og det amerikanske selskapet Globalfoundries har store fabrikkanlegg i Dresden.

Intel må ty til oppsigelser.
Les også

Intel må kutte 15 prosent av staben

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.