Førde: – Noen tror det er vanskelig å rekruttere ingeniører hit til Førde, men det er flere på søkerlisten til jobbene i Tibber enn det var da jeg var utviklingssjef i Visma og vi lyste ut stillinger med kontorsted Oslo. Det viser seg at det er mange høyt kvalifiserte mennesker som ønsker å bo og jobbe i roligere omgivelser utenfor de store byene, med kort vei til naturen, sier Aksnes.
Han og medgründer Daniel Lindén er i ferd med å få skikkelig vekstfart på Tibber, et digitalt strømselskap med en ny måte å angripe markedet på. Forretningsideen er å kunne tilby en smartere, grønnere og billigere måte å skaffe kunden strøm på gjennom digitalisering. Tibber er bygget som et tech-selskap, der strømtjenestene styres gjennom en applikasjon på smarttelefonen.
Etter at selskapet ble etablert i 2016, har stadig flere ansatte jobbet med å fylle appen med innhold. Nå selger de også ulike hardvare-komponenter som støtter teknologien. Salget skjer gjennom netthandel. Aksnes mener prognosen som sier en milliard i omsetning i år, er realistisk. I fjor vokste staben fra 17 til 38 ansatte. Mange av de ansatte blir rekruttert gjennom relasjoner, mange har lokal tilknytning.
Ansatte blir medeiere
– Vi tilbyr våre ansatte stor frihet og mye ansvar. Det er dyktige mennesker med mange gode ideer. Kommer noen opp med en god idé, er det kort vei til realisering. Du blir ikke møtt av et stort byråkrati, men blir bakket opp fra første stund. Når du har vært ansatt i et år, kommer du med i et aksjeprogram som gjør deg til medeier. Dette kommer på toppen av fast lønn. Vi mener det gir våre ansatte større eierskap, og at det er med på å bygge en god kultur og gi bedriften en sjel. Det skulle også bare mangle at ansatte som står på og jobber godt over tid, ikke skal få være med på eiersiden og kanskje få en gevinst et sted der fremme, mener Aksnes.
Bedriften har nå omkring 40 ansatte fordelt på kontorer i Førde, Stockholm, Helsinki og Berlin. Tyskland-avdelingen er i ferd med å bygges opp med fire-fem ansatte. I tiden fremover er planen å lansere Tibber i flere land. Aksnes tror de kan runde 100 ansatte de nærmeste årene.
Til våren vil Tung stenge døra for kryptofabrikkene
«Growth hacking»
Aksnes anslår fordelingen av medarbeidere i systemet til 60 prosent ingeniører som jobber med teknologiutvikling, og 40 prosent som jobber med å skape vekst i markedet. Bedriften har ingen tradisjonelle selgere, men kundekontakter som lærer opp kunden i bruken av systemet.
Vekststrategien er bygget rundt et prinsipp Aksnes omtaler som «growth hacking». Det vil si at du sprer informasjon om selskapet gjennom den eksisterende kundemassen. Du passer på å legge ved informasjon du vil ha ut på nettsteder og i e-poster som sendes, når du likevel skal ut med informasjon. Etablerte kunder gir anbefalinger til andre. På denne måten skapes en viral modell som ekspanderer raskere og raskere.
Aksnes selv er sivilingeniør innen datateknikk fra NTNU, men sier han nå har så mange andre oppgaver at han i liten grad er med og programmerer.
– Men jeg passer på å sette av tid til kundekontakt. Det kan godt være at du møter meg om du tar kontakt som kunde. Jeg mener det er viktig som leder, for å hele tiden være oppdatert på hva kundene er opptatt av.
Samlokalisert via videolink
Det viser seg at det er mange høyt kvalifiserte mennesker som ønsker å bo og jobbe i roligere omgivelser utenfor de store byene.
Edgeir Aksnes, Tibber-gründer
I en sentral del av kontorområdet er det plassert et sett av TV-skjermer der det gjennom videolink blir vist direktebilder fra de andre kontorene.
På denne måten kan alle til enhver tid se hva som skjer de andre stedene. På et fast tidspunkt på dagen samles alle medarbeiderne som er på jobb ved videolinken slik at det blir en form for fellesskapsfølelse, selv om de befinner seg ulike steder i Europa.
– Vi arrangerer også samlinger der vi alle sammen møtes fysisk. Dette kan for eksempel legges til en stor produktlansering. Vi var samlet i Berlin i fjor. I februar skal vi samles i Oslo. Vi fra Førde-avdelingen får lånt oss elbiler som vi skal kjøre. Det blir Tesla-kortesje fra Førde til Oslo.
Natalia Anna Fonn er en av dem som ble ansatt sist år. Hun traff en mann fra Stardalen i Jølster mens hun bodde på Gjøvik, og ble med til hans hjemsted i 2007 da han hadde et ønske om å kjøpe gård der. I dag jobber hun med kundekontakt i Tibber. Hun kom fra en lederjobb i byggebransjen.
– Jeg hadde hørt mye om Tibber gjennom media og lokalmiljø, og følte det var en bedrift som traff meg rett i hjertet. Etter å ha tenkt gjennom saken, satte jeg meg ned en kveld og skrev en åpen søknad, der jeg beskrev hvorfor jeg hadde lyst å jobbe i Tibber. Dagen etter ringte Edgeir og inviterte til en samtale. Det endte med ansettelse, og jeg trives kjempegodt.
– Tibber er noe for seg selv. Her er det rom for å være seg selv, og vi får utvikle oss. Alle ideer blir hørt. Det er ikke noe hierarki, alle blir like mye hørt og sett. Man føler seg verdsatt som person. Jeg tror det er alfa og omega i dagens samfunn. Jeg tror det er oppskriften på å lykkes som bedrift.
Kortere vei enn vi tror til verdiskapende datasentre
Tibber Pulse
De siste par årene har lading av elbiler vært et hovedsatsingsområde, der målet har vært å styre ladingen til perioder på døgnet der strømmen er billigst, samtidig som batteriet blir fulladet.
– Vi garanterer kunden 20 prosent lavere strømpris til lading med vårt system. Denne satsingen har vært en suksess. Det er noe kundene etterspør. Vi tilbyr dette produktet til 35 ulike elbilmodeller, og selger en egen ladeboks i samarbeid med selskap Easee, sier Aksnes.
– Et nytt hardvare-produkt vi nå tilbyr, er såkalt Tibber Pulse. Det er et apparat satt sammen av 100 ulike komponenter som du kobler rett på strømmåleren din slik at du får informasjon om strømforbruket i sanntid. Det fungerer etter prinsippene til en pulsklokke, derav navnet.
Tibber flyttet nylig til større lokale og er nå samlokalisert med andre innovasjonsbedrifter i fellesskapet Peak Sunnfjord. Dette er et såkalt «Coworking space» der tanken er at de ulike bedriftene kan skape vekst gjennom samhandling med hverandre. Et godt eksempel på det er samspillet mellom Tibber og bedriften Intin. I etasjen under blir nemlig Tibber Pulse satt sammen av ansatte i Intin.
– Komponentene blir kjøpt inn, men hele apparatet blir satt sammen her i Førde, sier Aksnes.
Vi kan med egne øyne se at handelen med fysiske produkter går unna. I bakdøren treffer vi postmann Walter Breidvik i ferd med å lesse inn sekker og kasser i bilen. Han forteller at dette er en dagligdags sending fra Tibber.
– Netthandelen startet vi som en liten greie. Men det har vokst raskt.
KI-trusler du må kjenne til
Prioriterer vekst
Aksnes sier realistiske prognoser tilsier at selskapet kan omsette for en milliard kroner i 2020. Siste avsluttede regnskapsår leverte Tibber et underskudd på rundt ti millioner kroner på bunnlinjen. Ifølge Aksnes er det helt etter planen og i tråd med satsingen til investorene. Selskapet har bunnsolid likviditet, ikke minst etter at Silicon Valley-baserte Founders Fund, Petter Stordalen og Gustav Witzøe gikk inn med over 100 millioner kroner i fjor.
– I forståelse med investorene har vi lagt en strategi som innebærer at vi skal vokse raskt. Vi har en unik mulighet til å endre hele strømmarkedet. Mange snakker om det, men ingen andre har så langt gjort noe med det. Nå har vi bygget oss opp med kontorer i Førde, Stockholm, Helsinki og Berlin. Det tyske markedet er nytt for oss. Vi planlegger satsing også i andre land. Vi kunne skapt overskudd i dag ved å stoppe veksten, men det har vi valgt å ikke gjøre.
Algoritmene gjør Snapchat til perfekt sted for narkohandel