TELEKOM

Tysk aksjon mot et av Europas største nettverk for telefonsvindel

Politifolk fra flere land har grepet inn mot det som trolig er Europas største nettverk av telefonsvindlere, ifølge tyske myndigheter.

En rekke personer ble pågrepet da politifolk fra flere forskjellige land gikk til aksjon mot ringesentre.
En rekke personer ble pågrepet da politifolk fra flere forskjellige land gikk til aksjon mot ringesentre. Foto: Colourbox/31598456
2. mai 2024 - 13:52

Nettverket skal være ansvarlig for tusenvis av telefonsamtaler hver dag der de forsøker å svindle mennesker.

Politifolk fra Tyskland, Albania, Bosnia, Kosovo og Libanon aksjonerte 18. apil mot tolv ringesentre der de pågrep 21 mennesker, ifølge Europol. Tyske myndigheter opplyser at det også ble aksjonert i Serbia.

Etterforskerne har lyktes med å «avdekke det som trolig er den mest utbredte telefonsvindelplanen i Europa», sier den tyske delstaten Baden-Württembergs innenriksminister Thomas Strobl.

I over to måneder lå et sikkerhetshull hos Norwegian-underleverandøren SFS tilgjengelig.
Les også

Personinformasjon om minst 16.000 Norwegian-kunder på avveie

Bankansatt ble mistenksom

Svindlerne utga seg for å være «nære slektninger, bankansatte, kundeserviceansatte eller politibetjenter» da de ringte, ifølge Europol. De brukte flere taktikker for å «sjokkere og lure» folk til å gi fra seg sparepengene sine, heter det videre.

Etterforskningen begynte i desember da en kunde i en bank i Baden-Württemberg ba om å få ta ut en stor sum i kontanter. En bankansatt ble mistenksom og varslet politiet, som hindret bankkunden fra å gi fra seg pengene sine til svindlerne.

Varslet mulige svindelofre

Politiet knyttet så telefonnumrene som ble brukt av svindlerne, til en større operasjon, og etterforskningen ble utvidet. Over 100 tyske politifolk fikk i oppgave å lytte til samtaler i sanntid døgnet rundt.

Potensielle svindelofre ble varslet av politiet, og i rundt 6000 saker hindret man at til sammen 10 millioner euro, drøyt 118 millioner kroner, ble gitt bort til skurkene.

Anders Øygarden, adm.dir.i Airbus Defence and Space AS (t.v.) og Eiliv Ofigsbø, direktør for IKT-kapasiteter i Forsvarsmateriell. Foto: Forsvarsmateriell
Les også

Forsvaret: Inngår satellitt-avtale med Airbus

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.