FALSKE NYHETER

VG og NRK går sammen i kampen mot falske nyheter

For rydde opp i hva som er sant og ikke i den stadig økende strømmen av informasjon og nyheter, går VG og NRK sammen om en satsing for å bekjempe desinformasjon.

Presseorganisasjonene og Faktisk.no vil styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
Presseorganisasjonene og Faktisk.no vil styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon. Foto: Jørgen Braastad / VG / Handout/NTB
28. aug. 2024 - 15:11

– De siste årene har truslene mot samfunnets felles faktagrunnlag økt, blant annet på grunn av den nye geopolitiske spenningen. Samtidig har utviklingen innen kunstig intelligens gjort det enkelt og billig å masseprodusere og spre desinformasjon, sier Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK.

Flere mediebedrifter, presseorganisasjoner og Faktisk.no vil nå etablere et nasjonalt «Senter for kildekritikk» for å styrke motstandskraften mot desinformasjon og falske nyheter i befolkningen. Forslaget er spilt inn for regjeringen.

– Vi må ta vare på det viktigste vi har, nemlig tilliten til hverandre og demokratiet vårt, sier Solberg.

– Gjør ord til handling

Tanken bak en slikt senter er at det skal bli en del av den norske totalberedskapen, og det skal i så fall samarbeide tett med akademia, næringslivet, skoleverket, politi, forsvar og ulike organisasjoner.

Presseorganisasjonene Presseforbundet, Redaktørforeningen, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening støtter alle forslaget om å etablere et senter for kildekritikk. Det gjør også Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO.

– Dette initiativet gjør ord til handling. At NRK og VG, som to av motorene i det norske mediemarkedet går foran, er veldig bra. På sikt trenger vi politisk handlekraft for at dette skal bli realisert som en varig satsing, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Beslag gjort av tollvesenet av Nitazener i fjor. Nitazener er syntetiske opioider som kan være vesentlig sterkere enn fentanyl og opptil 1000 ganger mer potente enn morfin. Nå skal tollere kunne gi advarsler til rusavhengige om at potente stoffer som dette finnes på markedet.
Les også

Varslingsapp mot overdoser skal være klar til nyttår

Vil inn i neste års budsjett

Blant målene med senteret er å etablere et fagmiljø innen kildekritikk, samt styrke befolkningens kunnskap om feilinformasjon, propaganda, radikalisering og annen uønsket påvirkning.

«Utfordringene vi står overfor, er samfunnsovergripende. Et senter som foreslått bør derfor i hovedsak finansieres av det offentlige, men ha sitt ankerpunkt i sivilsamfunnet», skriver VG og NRK i pressemeldingen.

NRK-direktøren sier at de har som ambisjon å få senteret inn som en satsing allerede i neste års statsbudsjett. Senteret krever en betydelig satsing på bemanning, teknologi og kompetanse, og det anslås derfor å koste mellom 70 og 100 millioner kroner i året.

– Målsettingen er at det etableres flere regionale sentre, som tilbyr kompetanse, teknologi og opplæringsressurser til skoler, universiteter, det offentlige og til næringslivet, sier Solberg.

Da Meta sa de ville trene kunstig intelligens på brukernes innlegg og bilder, kom en storm av reaksjoner mot Facebook.
Les også

Mange truet med det – men de færreste slettet Facebook i protest

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.