JUSS OG SAMFUNN

X er blokkert i Brasil

Meldingstjenesten X er lørdag blokkert i Brasil etter at en ordre fra høyesterettsdommeren Alexandre de Moraes trådte i kraft, ifølge nyhetsbyrået AP.

X-eier Elon Musk raser etter ordren mot meldingstjenesten i Brasil. Han anklager høyesterettsdommer Alexandre de Moraes for å være politisk motivert og hevder han setter demokratiet i fare. Bildet viser profilen til Musk i X.
X-eier Elon Musk raser etter ordren mot meldingstjenesten i Brasil. Han anklager høyesterettsdommer Alexandre de Moraes for å være politisk motivert og hevder han setter demokratiet i fare. Bildet viser profilen til Musk i X. Foto: Colourbox/60804335
31. aug. 2024 - 08:35

Moraes ga onsdag Musk en frist på 24 timer til å utnevne en ny juridisk representant for X i Brasil og varslet et forbud mot meldingstjenesten dersom ordren ikke ble etterkommet.

Fristen utløp torsdag kveld lokal tid, og fredag beordret Moraes nedstenging. Lørdag trådte forbudet i kraft, og lørdag morgen hadde Brasils største internettleverandører begynt å etterkomme påbudet om å sperre kunders tilgang til X, skriver AP.

– Elon Musk har vist total mangel på respekt for Brasils suverenitet, særlig rettsvesenet, og han framstår som overnasjonal og hevet over de enkelte lands lover, heter det i kjennelsen fra Moraes.

Presseorganisasjonene og Faktisk.no vil styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
Les også

VG og NRK går sammen i kampen mot falske nyheter

Leverandørene sperrer

For å innføre forbudet instruerte Brasils telekommunikasjonstilsyn Anatel internettleverandørene i landet til å sperre kundenes tilgang til X.

Lørdag morgen hadde de store leverandørene begynt med dette, skriver AP.

Dermed blir meldingstjenesten i stor grad utilgjengelig både i nettleser og på mobilen.

X har ikke hatt en juridisk representant i Brasil siden tidligere i august. Utenlandske selskaper som har drift i Brasil, er påkrevd å ha lokale representanter slik at noen kan få beskjed om rettslige avgjørelser og innføre tiltak.

Bolsonaro-tilhengere

De som velger å omgå forbudet og kobler seg opp via VPN, risikerer bøter på 50.000 reals, heter det videre. Det tilsvarer rundt 95.000 kroner.

Striden mellom Moraes og Musk begynte tidligere i år da høyesterettsdommeren påla X å blokkere visse kontoer som angivelig spredte falske nyheter og hatefulle ytringer under Jair Bolsonaros tid som president.

De fleste kontoene kontrolleres av Bolsonaro-tilhengere, og noen av dem hevder at han på urettmessig vis ble fratatt valgseieren i 2022.

Musk raser

Musk anklager på sin side Moraes for å begrense ytringsfriheten. Han raser på X etter ordren, og har skrevet flere meldinger om det han anser som trusler mot ytringsfriheten i flere land.

Om Moraes' ordre skriver han at den var politisk motivert, og at den setter det brasilianske demokratiet i fare.

– Ytringsfriheten er demokratiets fundament, og en utvalgt pseudo-dommer i Brasil ødelegger den av politiske årsaker, skriver Musk.

 

EU-landene har gitt et siste grønt lys for verdens første lov som regulerer bruken av kunstig intelligens.
Les også

EU har vedtatt verdens første KI-lov

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.