Domstol avviser Tiktoks krav om midlertidig utsettelse av forbud i USA
En amerikansk ankedomstol avviste fredag et hastekrav fra Tiktok om midlertidig å stoppe en lov som vil kreve at ByteDance selger seg ut av videoappen.
Det kinesiske morselskapet ByteDance har blitt pålagt å selge seg ut innen 19. januar, eller risikere forbud.
Tiktok og ByteDance leverte mandag en hasteanmodning til ankedomstolen i Washington D.C. De ba om mer tid til å legge fram sin sak for høyesterett.
170 millioner brukere
Selskapene advarer om at loven – uten rettens inngripen – vil «stenge Tiktok – en av landets mest populære ytringsplattformer – for de over 170 millioner månedlige brukerne i USA».
Avgjørelsen fra en føderal domstol fredag falt fredag i forrige uke, og den ble straks anket videre til høyesterett. Anken begrunnes med den grunnlovsfestede retten til ytringsfrihet.
– De som har fremmet saken har ikke funnet noe tilfelle der en domstol, etter å ha avvist en grunnlovsutfordring mot en kongresslov, har nedlagt forbud mot at loven trer i kraft mens man søker høyesteretts vurdering, heter det i avgjørelsen fra ankedomstolen.
Tiktok har så langt ikke svart på henvendelsene om saken fra nyhetsbyrået Reuters.
Bytedance: Spekulativt
De føderale dommerne avviste i forrige uke innsigelsen fra Bytedance om at hele saken er spekulativ og sa at bare et salg vil løse de problemstillingene som amerikanske myndigheter har reist.
Tiktok hevdet også at den aktuelle loven i denne saken i realiteten dreier seg om sensur snarere enn sikkerhet, men heller ikke denne innvendingen fikk selskapet medhold i.
– Den flerårige innsatsen fra de politiske etater for å undersøke den nasjonale sikkerhetsrisikoen som Tiktok utgjør, og å vurdere potensielle botemidler fra Tiktok, veier tungt til fordel for loven, het det i avgjørelsen fra dommerne.
– Gjør det mulig å spionere
Amerikanske myndigheter mener at Tiktok gjør det mulig for Kina å spionere på brukerne og samle inn opplysninger om dem.
USA mener også at Tiktok er en kanal for spredning av propaganda, påstander selskapet Bytedance sterkt tilbakeviser. Et forbud vil kunne trå i kraft umiddelbart før Donald Trump blir tatt i ed som ny president 20. januar og vil forsure forholdet mellom de to landene fra dag én i den nye administrasjonen.