MDG ønsker midlertidig forbud mot nye Facebook-regler i Norge
Meta planlegger å bruke Facebook-brukernes bilder og innlegg i treningen av sine KI-modeller. Nå ønsker MDG at de varslede reglene forbys i Norge.
Nylig varslet Facebook-eier Meta at de fra 26. juni skal trene KI-modellene sine på brukernes bilder og innlegg. MDG mener dette er inngripende for nordmenns privatliv og ønsker derfor å be regjeringen innføre et midlertidig forbud mot denne praksisen i Norge, skriver NRK og TV 2.
– Vi mener dette er ulovlig, og regjeringen må avklare dette slik at Meta ikke kan ture fram som de vil, sier Torkil Vederhus, partisekretær og digitalpolitisk talsperson for MDG.
Han mener Meta bør innhente samtykke fra brukerne før de bruker deres data til nye formål.
– Da nordmenn lastet opp bilder eller skrev på Facebook, var det for å dele det med sine venner, ikke for å trene opp en KI-modell. Det er ikke nok å lage et skjema for at man kanskje skal få slippe, sier Vederhus.
Han sier MDG til uka kommer til å stille spørsmål til digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) på Stortinget om lovligheten av Metas handlinger og hva hun vil gjøre for å stanse dette.
For å hindre at Facebook får satt i gang KI-treningen, mener Vederhus at myndighetene bør innføre et midlertidig forbud før 26. juni.
KI-ekspert Inga Strümke sa til TV 2 lørdag at hun nå skal slette Facebook-profilen sin i protest mot de nye KI-reglene. Vederhus sier til kanalen at han vurderer å gjøre det samme, det gjør også Venstres Alfred Bjørlo.
– Jeg synes dette er kjempevanskelig. Ryggmargsrefleksen min er at jeg burde slette profilen og komme meg ut, sier Bjørlo til kanalen.
Bjørlo opplyser til NTB at han søndag sendte et skriftlig spørsmål til digitaliseringsministeren om de omstridte regelendringene.
– Mener digitaliseringsministeren at dette er akseptabelt av et selskap som opererer i Norge og har en så dominerende plass i folks hverdag – og hvis ikke, vil statsråden straks ta opp saken med Meta og be dem respektere personvernet til norske brukere, spør Bjørlo.
– Det er uhørt at et selskap med en så dominerende plass i folks hverdag som Meta tar seg stadig mer til rette for å utnytte innholdet vi som brukere legger inn, til kommersielle formål – uten at folk flest har en reell mulighet til å stoppe det, sier Bjørlo.
Også Høyre ber regjeringen komme på banen. Nikolai Astrup sier imidlertid til TV 2 at han ikke ønsker et midlertidig forbud. I stedet ber han regjeringen ta kontakt med EU og europeiske land for å gjøre felles front mot Facebook.