Mobilvett-regler skal gjøre vinterfjellet tryggere
Dersom uhellet skulle være ute i vinterfjellet, har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) laget fem mobilvett-regler som hjelper redningsmannskap.
Mobiltelefon og smartklokker er for lengst faste følgesvenner på tur i fjell og skog vinterstid. Nkom oppfordrer til mobilvett som kan hjelpe hvis uhellet skulle være ute.
Har du lagt bort smarttelefonen til fordel for en «dum» mobil, eller lagt igjen mobilen og stoler kun på smartklokka, kan det være vanskeligere for redningsmannskaper å finne deg, advarer Nkom.
– Dersom du tar med deg en slik «dum» mobiltelefon på tur i fjellet, er det fint å vite at dersom ulykken er ute og du må ringe nødetatene, så vil ikke denne kunne fortelle redningsmannskapet like presist hvor du befinner deg slik som en smarttelefon vil, sier seksjonssjef Inger Vollstad i Nkom.
De trekker også fram at batteriet tappes raskere i kulda. For å hjelpe i vinterfjellet har de laget fem mobilvettregler:
1. «Dumme» telefoner vil ikke kunne vise nødetatene eksakt hvor du befinner deg dersom du ringer et nødnummer.
2. Ikke stol blindt på mobilen og husk å holde den varm. Det er ikke alle steder i fjellet det er dekning, og batteriet liker ikke kulde.
3. Vit at ikke alle smartklokker forteller nødetatene like nøyaktig hvor du befinner deg som det en smarttelefon gjør, selv om de fleste har blitt bedre de siste årene.
4. Husk at du kan ringe nødnummer 112 selv om du mangler mobildekning fra ditt mobilselskap, mangler eller har et ødelagt sim-kort, eller ikke har penger på kontantkortet. Dette forutsetter likevel at det finnes mobildekning fra minst et mobilselskap der du befinner deg.
5. Skal du på lengre tur? Ta med satellittelefon, GPS-enheter, skredsøker og annet egnet utstyr.