Nkom har gitt Telenor rapport-frist til onsdag
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har gitt Telenor frist til onsdag med å få kartlagt telefonkaoset fra forrige uke, da nødnumrene var nede i flere timer.
– Vi har forventninger til at det jobbes raskt og effektivt i Telenor med å få et tydelig bilde av hendelsen på onsdag, sier direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), John-Eivind Velure, til VG.
Det var onsdag i forrige uke at nødnumrene var nede i nærmere tre timer. Årsaken var et strømbrudd på en Telenor-sentral. Andre tjenester ble også rammet.
Innen onsdag denne uken må selskapet komme med en full hendelsesrapport som tydelig beskriver hva som har skjedd, hvordan hendelsen ble oppdaget, omfang, varighet, årsaken til hendelsen og iverksatte tiltak.
– Denne rapporten vil danne grunnlaget for et nytt stedlig tilsyn som vi skal ha hos Telenor, sier Velure.
Episoden forrige uke var fjerde gang siden august at Telenor har hatt lignende problemer. Nkom var allerede i gang med et tilsyn av selskapet som følge av disse hendelsene.
Livstidsdømt stifter av narkonettsted benådet av Trump
President Donald Trump har benådet Ross Ulbricht, som grunnla Silk Road, en side for salg av narkotika på det såkalte mørke nettet.
Ulbricht ble pågrepet i 2013 og to år senere dømt til fengsel på livstid.
Trump opplyser på sin egen tjenesten Truth Social at han snakket med Ulbrichts mor tirsdag, på den første hele dagen av den andre presidentperioden.
– Det er en glede for meg å nettopp ha signert en full og ubetinget benådning av sønnen hennes, Ross, skriver Trump.
– Pakket som jobbet for å dømme ham var noen av de samme galningene som var involvert i den moderne politiseringen av statsapparatet mot meg, tordner han videre.
Trump betegner fengselsdommen mot Ulbricht som «latterlig».
Libertarianske aktivister, som vanligvis er motstandere av straffende narkotikapolitikk, har lenge ment at etterforskerne gikk for langt i saken mot Silk Road.
Trump er åpen for at Musk kan overta Tiktok
President Donald Trump sier at han er åpen for at Elon Musk, hans venn og verdens rikeste mann, kan kjøpe videotjenesten Tiktok.
Trump fikk spørsmål om dette fra journalister under en pressekonferanse i Det hvite hun på sin andre dag i embetet.
– Jeg er åpen for det hvis han vil kjøpe, sa Trump, som også opplyste at han har samtaler med ledelsen i selskapet.
Trump undertegnet på sin første dag i sin andre periode en presidentordre som utsetter forbudet mot den kinesisk-eide videoplattformen Tiktok i 75 dager.
Forbudet er allerede lovfestet etter at det ble godkjent av høyesterett dagen før Trump ble tatt i ed, men Trump har bedt USAs justisdepartement om å ikke håndheve loven de kommende 75 dagene.
Moderselskapet ByteDance fikk i frist til 19. januar å selge Tiktok, noe som ennå ikke er gjort. Trump har tidligere sagt at han ønsker at USA skal ha en eierandel i plattformen.
– Jeg kunne tenke meg at USA går inn i et joint venture med 50 prosent eierskap i selskapet, skrev Trump på sin egen plattform Truth Social.
Begrunnelsen for Tiktok-forbudet var påstander om at Kina kan benytte appen som et redskap for å spionere. Bytedance har avvist dette.
Børsoppgang på første handelsdag under Trump
På den første handelsdagen etter Donald Trumps presidentinnsettelse pekte pilene oppover på den amerikanske børsen. Industriindeksen Dow Jones steg 1,2 prosent.
Den bredere S&P 500-indeksen gikk opp 0,9 prosent, mens teknologitunge Nasdaq fikk en oppgang på 0,6 prosent.
Selskaper som Nvidia og Amazon steg rundt 2 prosent. Blant taperne var Apple, som falt over 3 prosent, og Tesla, med en nedgang på 0,6 prosent.
Trump lanserer enormt KI-prosjekt – kaller det Stargate
500 milliarder dollar og 100.000 arbeidsplasser er noe av det president Donald Trump trekker fram ved KI-satsingen Stargate. Målet er blant annet kreftvaksiner.
Med på kunngjøringen tirsdag kveld var blant andre Softbank-sjef Masayoshi Son, styreleder Larry Ellison i Oracle og OpenAI-topp Sam Altman. Disse selskapene investerer 500 milliarder dollar i satsingen. Beløpet tilsvarer drøyt 5600 milliarder kroner.
Ifølge Trump skal prosjektet ta for seg medisinsk forskning og behandling, blant annet kreftvaksiner.
Dette er «med god margin det største KI-prosjektet i historien», ifølge den amerikanske presidenten.
– Dette monumentale prosjektet er en kraftfullt bevis på tiltro til USAs potensial under en ny president, sa Trump.
Ifølge OpenAI er byggingen allerede i gang i Texas, og selskapet vurderer mulige steder i hele landet.
Ekspert advarer: Kunstig intelligens gir svindlere nye muligheter
Kunstig intelligens vil gjøre det lettere for svindlere å lage falske identiteter og manipulere ofre. En ekspert på anti-svindel advarer mot å dele for mye i sosiale medier.
– Vi ser en bekymringsfull trend der svindlerne utnytter informasjon som deles på sosiale plattformer. Dette gir dem muligheten til å målrette angrep mer presist og troverdig, sier Marit Sola, fagleder for anti-svindel i Sparebank 1 Sør-Norge.
I år ventes det en betydelig økning i svindel der gjerningspersonene utgir seg for å være personer i offerets nærmeste krets eller autoritetspersoner som de stoler på, skriver banken i en pressemelding.
Sola advarer om farene ved å dele for mye i sosiale medier.
– Svindlerne er avhengige av detaljerte personlige opplysninger for å skape troverdige scenarioer. De kan følge med på hvor du befinner deg, hvem du er sammen med, og hvem som er en del av livet ditt. Alt du deler på nettet, kan utnyttes til å imitere deg selv eller noen du kjenner, for å få tilgang til penger, sier eksperten.
Hun sier de i fjor så vi en økning på 30 prosent i antall innmeldte svindelsaker sammenlignet med året før.
Spotify ga millionsum til Trumps innsettelse
Den svenske strømmetjenesten Spotify er blant flere selskaper som har donert penger til innsettelsen av USAs president Donald Trump.
Spotify ga 150.000 dollar, som tilsvarer rundt 1,7 millioner norske kroner, opplyser en talsperson for strømmetjenesten til Dagens Nyheter.
Også et annet svensk selskap har bidratt økonomisk til innsettelsesseremonien, som fant sted mandag. Teknologigiganten Ericsson donerte et beløp tilsvarende 5,65 millioner norske kroner.
– Vår sterke markedsandel i USA og vår forpliktelse til å sikre nettverk gjør oss til en kritisk del av den nasjonale sikkerhetsstrukturen. Donasjonen reflekterer dette, skriver konsernsjef i Ericsson Börje Ekholm i et internt skriv Dagens Industri har sett.
Tidligere har det blitt kjent at amerikanske teknologiselskaper som Meta, Google og Apple også har donert store summer til innsettelsen av Trump.
«The Brutalist»-regissør Brady Corbet svarer på KI-kritikken: – Gjort med respekt
«The Brutalist»-filmskaper Brady Corbet svarer nå på kritikken mot at filmteamet brukte kunstig intelligens for å forbedre hovedpersonenes dialog.
Filmens stjerner Adrien Brody og Felicity Jones spiller ungarske flyktninger. Det er når de snakker ungarsk med hverandre at KI ble tatt i bruk i etterarbeidet med filmen.
Man tok i bruk KI-verktøyet Respeecher. Tidligere brukt blant annet i Star Wars-sammenheng til å forynge Mark Hamills stemme i «The Book of Boba Fett» og til å lage en KI-stemme til James Earl Jones basert på arkivopptak til TV-serien «Obi-Wan Kenobi».
Da KI-bruken ble kjent mandag, førte det til kritikk. Nå har Brady Corbet ifølge Deadline kommet med en presseuttalelse.
– Adrien og Felicitys prestasjoner er helt deres egne. De jobbet i månedsvis med dialektcoachen Tanera Marshall for å perfeksjonere sine aksenter, innleder Corbet, som understreker at KI-teknologien kun ble brukt til den ungarske dialogredigeringen for å finjustere «visse vokaler og bokstaver».
– Det engelske språket ble ikke endret. Dette var en manuell prosess, utført av lydteamet vårt og Respeecher i postproduksjonen. Målet var å bevare autentisiteten til Adrien og Felicitys prestasjoner på et annet språk, ikke å erstatte eller endre dem, og det ble gjort med den største respekt for håndverket, uttaler Brady Corbet.
«The Brutalist», som er historien til den fiktive arkitekten László Tóth, har allerede sikret seg tre Golden Globe-priser – en av dem for manuset som norske Mona Fastvold har skrevet sammen med ektemannen Corbet. Nå er den favoritt før Oscar-nominasjonene offentliggjøres torsdag.
Svindlere utnytter givergleden etter brannene i Los Angeles
Cybersikkerhetsselskapet Check Point har avdekket at kriminelle nå utnytter menneskers ønske om å hjelpe ofrene etter brannene i Los Angeles. Metoden er e-poster med QR-koder som skal lokke mottakerne til falske donasjonssider der de blir de bedt om å oppgi personopplysninger eller donere penger. Ifølge Check Point er metoden effektiv fordi den utnytter folks følelser og ofrenes behov for rask hjelp. Mottakerne blir indirekte presset til å donere raskt og uten å utvise vanlig forsiktighet. I tillegg skanner mange QR-koder med mobilen, som ofte har dårligere sikkerhetsbeskyttelse enn PC-er.
– Sjenerøsitet er en vanlig og sympatisk reaksjon under kriser, men det kan også øke risikoen for å bli utnyttet. Dette viser viktigheten av at både privatpersoner og virksomheter bør være ekstra årvåkne ved krisehendelser, sier sikkerhetsrådgiver Pål Aaserudseter i Check Point i Norge.
Vrient å telle tele
Hvis du tror Tefficient har kartlagt det norske bredbåndsmarkedet for Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, bør du gå ut og telle selv, skriver rådgiver Varog Kervarec i en kronikk hos Telecom Revy.
Rapporten ble blant annet brukt av departementet til å fastslå at norske bredbåndskunder betaler 270-750 kroner mer per måned enn kunder i andre nordiske land, selv om farta er den samme.
Men analytikerne i Tefficient så bare på inntekt og investeringsnivå i tre teleselskaper, samt tilbudene som de tre og seks andre har i markedet. Disse ni har 77 prosent av de faste bredbåndsabonnementene ved utgangen av 2023. Eller har de egentlig det? Store deler er nemlig ekskludert fra analysen: De 25 prosent med mindre enn 100 Mbit/s, de 34 prosent i kollektivavtaler og de 23 prosent som ikke kontrolleres av de ni største tilbyderne.
Nordisk innovasjonspris fra patentstyrene
For første gang går Patentstyret og de andre nordiske patent-, design- og varemerkemyndighetene sammen om en felles pris. Nordic Innovation Award skal fremme bedriftene som bidrar til en mer bærekraftig fremtid.
– Det foregår utrolig mye imponerende innovasjon i Norge og Norden. Nå ønsker vi både å anerkjenne dette arbeidet og inspirere andre, sier avdelingsdirektør for Marked og kommunikasjon i Patentstyret, Elisabet Mæland Fosse.
Det nordiske næringslivet har markert seg sterkt innen grønn omstilling og sosial innovasjon. For å kunne delta må bedriften ha minst én registrert enerett (patent, design eller varemerke). De øvrige kriteriene er beskrevet på påmeldingssiden.