Personsøkeren – smarttelefonens stamfar er fortsatt i bruk
Personsøkeren var en kommunikasjonsmessig revolusjon da den kom, men mange har trodd den var gått ut på dato. Angrepet mot Hizbollah-medlemmer viser noe annet.
Selv om smarttelefoner i stor grad har presset ut de små boksene, er de altså fortsatt i bruk. Det viser med all tydelighet angrepet som skjedde i Libanon tirsdag. Der eksploderte hundrevis av personsøkere som tilhørte Hizbollah-medlemmer.
Tallet på døde hadde onsdag steget til tolv, mens rundt 3000 mennesker ble skadet i eksplosjonene.
Det er ennå ikke bekreftet hva som førte til eksplosjonene, og ingen har så langt tatt på seg skylden, men både Libanons regjering og Hizbollah har rettet fingeren mot Israel.
Et kompakt verktøy
Personsøkeren var det første, virkelig kompakte kommunikasjonsverktøyet som dukket opp til bruk for alle og enhver.
Søkerne er små bokser som lar en bruker motta meldinger og lydvarsler. De fungerer bare én vei, slik at den kun kan motta meldinger. Personsøkeren var det første mobile teleutstyret som ble tatt i bruk i stort volum i markedet.
Med personsøkeren kunne man motta et telefonnummer og så gå til nærmeste fasttelefon og ringe tilbake. Det høres kanskje svært tungvint ut i dag, men det var et svært nyttig hjelpemiddel før mobiltelefonen ble allemannseie. Man fikk jo tak i folk på farta på en enkel måte.
Regnes som pålitelige
Systemet bruker sin egen frekvens og anses derfor som mer pålitelige da de omgår mobiltelefonnettverk, som kan oppleve avbrudd, tilkoblingsproblemer eller avlytting av kommunikasjon.
Etter Hamas' terrorangrep mot Israel 7. oktober, et angrep som utløste krigen i Gaza, ba den militante gruppen medlemmene om å slutte å bruke mobiltelefoner for å forhindre at Israel skulle hacke eller på andre måter benytte teknologien til å ramme dem. Hizbollah har istedenfor utstyrt personsøker til hundrevis av sine medlemmer.
Men helt trygge var de altså ikke. De eksploderte.
En høytstående sikkerhetskilde har hevdet overfor Reuters at det er Israels etterretningstjeneste Mossad som står bak angrepet.
Kilden hevder Mossad allerede for flere måneder siden plantet eksplosiver i 5000 personsøkere som Hizbollah importerte. Dette er ikke bekreftet.
Storhetstid på 80- og 90-tallet
Personsøkerne hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet. 61 millioner personsøkere var i sirkulasjon over hele verden i 1994, ifølge den amerikanske personsøkerprodusenten Spok.
Spok annonserer produktet sitt som et verktøy «hvis signalet trenger gjennom stål og metall, mens signalet til en smarttelefon kan blokkeres».
En annen produsent, Discover Systems, sier at «systemet representerer et mer pålitelig kommunikasjonsmiddel og unngår feil som rammer mobiltelefoner, som bortfall av mobilnett eller wi-fi».
Personsøkere er for eksempel fortsatt i bruk i sykehussektoren, spesielt i USA.Ifølge en studie i Journal of Hospital Medicine publisert i 2017 brukte nesten 80 prosent av sykehuslegene personsøkere. Halvparten av meldingene var relatert til pasientbehandling.
Det er kjent at personsøkere brukes i den kriminelle verden, blant annet i narkotikasmugling.